Yin Yoga

gaat om stilte, naar binnen gaan, zacht worden voor jezelf, aandacht naar je ademhaling. Het op een liefdevolle en zachte manier voeden van lichaam en geest.

Welcome to a quiet practice…
In stillness even the most restless mind finds peace and unwinds…

Les
Een les bestaat uit een serie speciaal aangepaste houdingen die enkele minuten worden vastgehouden.

De houdingen zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied, de heupen en wervelkolom los. Het nodigt je uit om de behoefte en grenzen te ontdekken van je lichaam.

Toepassingen
Strakke heupen, een stijve rug, een zere onderrug, gevoelige knieën, een onbeweeglijke nek , een schouder die is beperkt in zijn bereik van de beweging , deze kunnen allemaal tijdens een Yin yogahouding praktijk worden aangepakt.

Spieren loslaten
Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin Yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen.

Ondersteuning
Door middel van de juiste ondersteuning, ben je in staat om je spieren los te maken en de effectiviteit van de houdingen te ervaren – zonder stress of pijn.

Zittend beroep
Als je een zittend beroep hebt, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin Yoga kun je het beste ’s ochtends beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

Rustgevend
Yin Yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande leven waar we dagelijks mee te maken hebben. De duur en de diepte van de houdingen helpen je naar binnen te keren en hebben een meditatief en rustgevend effect.

Voor iedereen
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga en is geschikt voor iedereen, jong/oud, groot/klein, sportief/minder-sportief, flexibel/stijf. Bij stress en burn-out klachten is dit een uitermate geschikte vorm van yoga.

Grenzen verkennen en verleggen
In Yin Yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yoga-les dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Je komt even uit je hoofd.

Yang/Yin
Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yang is de zon, het licht, uitademing, meer wit, warm, beweeglijk, veranderlijk, licht, mannelijk, open en naar de hemel gericht.

Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Yin is de maan, schaduw, inademing, meer zwart, koud, stevig, aarde, vrouwelijk, naar binnen gekeerd en op de aarde gericht.

Yang yoga
Het grootste effect bereik je wanneer je Yin Yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals Poweryoga. Ook kan Yin Yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness.

Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Zodra je de ruimte gaat voelen in je lichaam en geest, zal je dankbaar zijn voor relatieve simpele maar zeer effectieve oefeningen zoals Yin Yoga!

  • Wil je meer informatie over Yin Yoga of over mijn lessen?
  • Wil je een workshop Yin Yoga op maat met vrienden/collega’s?

Ja ik wil meer informatie

Namasté